Inspirerende boeken

Deze boeken zijn gelezen door collega’s en aanbevolen als zeer inspirerend. Weet jij nog een boek wat jou inspiratie heeft gegeven? Meld het ons!

Let op: via de link bij elk boek vind je meer informatie over het boek op de website van een commerciële boekhandel. Het eventueel aanschaffen van het boek is jouw eigen persoonlijke keuze en loopt verder niet via Zuidwestsamen Werkt.

Zelfsturende teams in de praktijk – Astrid Vermeer & Ben Wenting

Dit boek geeft antwoord op vragen over hoe je werkt in een zelfsturend team in de dagelijkse praktijk, maar ook hoe je communiceert met elkaar, hoe je je problemen aanpakt tijdens vergaderingen en hoe je met het bewaken van de kwaliteit omgaat.

Reinventing organizations – Frederic Laloux

Met veel praktijkvoorbeelden biedt dit boek een inzicht in de organisatie van de toekomst. Een aanrader voor wie nieuwe manieren van werken wil begrijpen en combineren. Een theoretische en praktische handleiding over zelfsturende organisaties.

Verdraaide organisaties – Wouter Hart

Organisaties zijn ‘verdraaid’ als de natuurlijke principes van organiseren verloren zijn gegaan onder een lawine van onnatuurlijke managementlogica. Dit boek laat zien hoe je betere resultaten kunt behalen op een manier die nog veel geld bespaart ook.

Semco-stijl – Ricardo Semler

Persoonlijk verhaal van de inspirator die een nieuwe, menselijke, productieve, stimulerende en in alle opzichten lonende manier van werken heeft ingevoerd bij Semco. Semco-stijl inspireert en daagt uit tot een nieuwe manier van werken, zonder vaste werktijden, bedrijfskleding en andere verplichtingen.

Geweldloze communicatie – Marshall & Rosenberg

Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend.

Woorden kunnen je brein veranderen –  Newberg & Waldman

Op basis van uitgebreid hersenonderzoek en psychologisch onderzoek ontwikkelden Newberg en Waldman twaalf praktische communicatietechnieken. Daarmee kun je vertrouwen winnen, conflicten oplossen en meer intimiteit creëren.

Deep democracy – Jitske Kramer

Dit boek is geschreven voor mensen die conflicten willen oplossen, verschillen willen benutten, en vervolgens duurzame besluiten durven nemen. Die met elkaar en niet voor elkaar denken. Die samen vechten voor de hoogst haalbare oplossing. Dit kan met behulp van Deep Democracy.