“Woensdag 26 juni 2019. Dat was het dan, m’n laatste werkdag! 42 jaar Woongoed Middelburg. Het begin van een unieke, volgende, fase in mijn leven. De fase van “lekker doen waar je zin in hebt” of met andere woorden; met pensioen gaan. Het klinkt misschien een beetje saai, maar dat is het niet, activiteiten genoeg! Inmiddels ben ik alweer anderhalf jaar ‘ervaringsdeskundige’.” Toen we vroegen of Wim Hoogendoorn wilde meewerken aan een interview, wilde hij dat uiteraard, als oud-deelnemer van het platform ZWSW, graag doen!

Bevalt met pensioen zijn?
“Het bevalt zeker! Eerder met pensioen gaan (64 jaar) was ook een bewuste keuze. Ik was in het werk van het kaliber 7 dagen/24 uur. Vond dat op zich ook geen probleem, maar zo langzamerhand ontstond wel de behoefte om meer tijd aan andere activiteiten te kunnen besteden, dan voornamelijk alleen aan het werk. Vervolgens de knoop doorgehakt en ben ik op 1 juli 2019 gegaan.”

Waarmee vul jij je dagen?
“Ik stop aardig wat tijd in sporten (vooral hardlopen en op de racefiets) en met de hond op pad. Lekker veel buiten! Daarnaast doe ik de controlling voor het bedrijf van m’n jongste zoon en zo af en toe op verzoek een HRM-klus, zowel advisering als in de uitvoering, voor kennissen/bedrijven uit m’n netwerk. Blijf ik toch nog met het vak bezig! Uiteraard wel gedoseerd, want ik ben tenslotte met pensioen! En natuurlijk ook meer tijd voor m’n grote passie; muziek. Spotify is zonder meer m’n favoriete app. Ook m’n keyboard maar weer eens afgestoft. Kom er waarschijnlijk niet mee in Holland’s Got Talent, maar ik vind het goed klinken. Last but not least; veel leuke dingen doen met familie en vrienden! Door de Corona even een pas op de plaats, maar ik vertrouw erop dat het wel weer goed komt!”

Als je terugkijkt op jouw carrière, waar ben je dan het meeste trots op?
“Mijn functie bij Woongoed was heel breed. Alles wat personeel gerelateerd was, zat in m’n takenpakket. De ene dag bezig met de verloning van een salarisronde, de andere dag gesprekken houden met medewerkers over hun duurzame inzetbaarheid. Natuurlijk was het fijn als de cijfertjes in de salarisadministratie weer klopten of een nieuwe cao zonder problemen in het systeem was geïmplementeerd. Maar de meeste voldoening kreeg ik, en daar ben ik ook het meeste trots op, door collega’s te ondersteunen/begeleiden bij hun ontwikkeling. Mensen beter maken, in hun kracht zetten. Die adviezen en ondersteuning geven, waardoor de balans werk/privé het beste in evenwicht kon komen (en bleef). Grote voldoening was er ook als, meestal na het zien van veel zwarte sneeuw, een medewerker weer volledig herstelde van een burn-out. Aan het begin van zo’n traject voornamelijk veel bewolking en tranen, aan het eind weer zonneschijn en lach! Dan wist ik weer waarom ik dit vak zo mooi vond! En natuurlijk, zeker niet vergeten, ook trots op de oprichting van en samenwerking in Zuidwestsamen Werkt (ZWSW). Een platform in Zeeland met allemaal super enthousiaste HRM-collega’s van de verschillende corporaties. Na onze bijeenkomsten kwam ik altijd weer met veel energie en inspiratie terug op kantoor!”

Wat zou je anders hebben gedaan, als je het over mocht doen?
“Een vraag met een kort antwoord; ik zou weer hetzelfde doen!”

Wat adviseer je medewerkers die tegen hun pensioenleeftijd aan zitten?
“Met pensioen gaan, betekent het aanbreken van een nieuwe fase in je leven. Het is goed om je arbeidsverleden in perspectief te plaatsen. Om ruim vooraf stil te staan bij de veranderingen die zich aandienen en keuzes te maken voor de toekomst. Als HRM’er was ik wel op de hoogte van de theorie die bij het met pensioen gaan hoort. Ik heb dan ook verder niet gekozen voor een workshop/cursus, zoals bijvoorbeeld “Pensioen in Zicht”. Ik kan me wel voorstellen dat het medewerkers goed kan helpen in de voorbereiding op hun pensioen. Tenslotte lijkt het mij ook goed om, ruim vooraf, naar je pensioen toe te werken. Maak eventueel gebruik van de mogelijkheid om gedeeltelijk met pensioen te gaan. Of neem in het laatste jaar voor je pensioen wat vaker (wekelijks) verlof. De overgang van stoppen met werken naar pensioen gaat dan wat geleidelijker. Ik heb daar zelf niet voor gekozen. Tot en met de laatste dag nog volop bezig geweest! En dat was dus de eerste maanden wel even flink afkicken en wennen aan een ander ritme. Maar het is allemaal goed gekomen! Tip: als je met pensioen gaat, ga dan in het voorjaar of begin van de zomer met de lange dagen en lekker weer nog voor de boeg! Tenslotte, ga vooral volop genieten van deze nieuwe fase! Ik heb er in ieder geval geen spijt van!