Doe jij werk waarin je je talent in kwijt kunt en waar je energie van krijgt? Daar staat Zuidwestsamen Werkt (ZWSW) voor en zetten wij ons voor in. Soms biedt een uitstap naar een andere functie bij een andere corporatie even die extra boost, die je loopbaan nodig heeft. Dat was het geval bij Katja Snouwaert. Ze is gebiedscoördinator bij Clavis. Toen in 2018 de functie van regiocoördinator bij Zuidwestsamen Werkt voorbij kwam liet zij deze niet aan zich voorbij gaan! Katja is één van de vele succesverhalen van ZWSW. Na twee jaar deze rol te hebben vervuld, draagt zij nu graag het stokje aan een andere collega over.

Katja, vertel eens vertellen wat je doet bij ZWSW en wat je rol inhoudt? 
“Zuidwestsamen Werkt is een samenwerkingsverband van 8 woningcorporaties in Zeeland en deel van Brabant. Samen met een team van HR-collega’s van de deelnemende corporaties ben ik in 2018 aan de slag gegaan om ZWSW verder vorm te geven en nog succesvoller te maken. Ik vervul hierbij vooral de rol van ‘aanjager’ binnen ons team. Met de werkgroep en alle HR-collega’s heb ik ongeveer eens in de zes weken overleg. Ik zit die overleggen voor.”

“Het afgelopen jaar hebben we het jaarplan 2020 opgesteld en is dit plan in de Stuurgroep definitief vastgesteld. Ik zorg er nu vooral voor dat de plannen die er zijn en de opdrachten die er liggen conform ons jaarplan worden uitgevoerd. En wordt hierbij ondersteund door onze project-assistent Annegien. Daarbij heb ik een afwisselende werkomgeving bij de verschillende corporaties, maar ben ook regelmatig in Utrecht, waar ik in overleggen met FLOW en de andere projectleiders informatie deel en kennis ophaal.
Tevens zorg ik ook voor de begroting, het monitoren van onze projectplannen en de rapportage/evaluatie richting de Stuurgroep en FLOW. ”

Wat betekent het voor jou om deze extra rol in te vullen? Hoe draagt dit bij aan je eigen duurzame inzetbaarheid?
Katja: “Deze extra rol geeft me de mogelijkheid om meer afwisseling aan te brengen in het werk. Het draagt bij aan mijn eigen duurzame inzetbaarheid, doordat ik andere vaardigheden kan inzetten. Ik werk gelijk aan mijn ontwikkeling wat me voor de toekomst zeker van pas kan komen. Wat ook erg fijn zijn de bijeenkomsten met de andere projectleiders in Utrecht en de overleggen met de werkgroep ZWSW en met de HR-collega’s. Erg leerzaam en interessant om meer kennis te krijgen van andere corporaties. Een soort van ‘gluren bij de buren’, maar dan anders.”

Hoe heb je dit geregeld op je werk?
“Ik werk gemiddeld 8 uur per week voor Zuidwestsamen Werkt en kon dit tot nu toe goed combineren met mijn huidige werk als Gebiedscoördinator. Maar de komende tijd verwacht ik dat het drukker gaat worden, door het nieuwe ondernemingsplan en de taken die hieruit voor mijn werk als gebiedscoördinator voortkomen. Daarom wil ik het stokje graag overdragen aan een andere collega van één van de aangesloten corporaties.”

Wat heeft dit je gebracht?
“Ik heb eerder de training projectmanagement gedaan en die kwam goed van pas bij mijn rol als regiocoördinator. Het heeft mij vooral veel nieuwe facetten van het werken bij de corporaties gebracht.”

Waarom raad je deze extra baan aan collega’s binnen de sector aan?
“Voor mij persoonlijk was dit de ideale manier om eens een totaal andere tak van sport binnen de corporatiesector te doen. Ik werk ondertussen 26 jaar met veel plezier bij Clavis en heb diverse verschillende functies op het gebied van verhuur en leefbaarheid gedaan. De laatste jaren ben ik gebiedscoördinator en houd ik me vooral bezig met leefbaarheid en sociaal beheer. Van het werken voor Zuidwestsamen Werkt heb ik vooral heel veel geleerd. Het heeft mijn kennis op het gebied van duurzaam inzetbaarheid behoorlijk verrijkt. Sowieso heeft ZWSW bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling, maar daarnaast heb ik ook inzicht gekregen in mijn sterke en minder sterke punten. En ook waar mijn ambities liggen en met welke onderdelen ik minder affiniteit heb. Kortom, ik kan het iedereen aanraden om eens buiten zijn of haar comfortzone te gaan en deze uitdaging aan te nemen. Graag geef ik daarom het stokje door. Wie gaat deze uitdaging aan?”