Talent in huis bij corporaties van start

Talent in huis: een landelijk traineeprogramma van woningcorporaties. Sinds januari lopen er trainees van Talent in Huis rond bij l’escaut woonservice, Beveland Wonen en Zeeuwland. Het was een  landelijke operatie om selectiegesprekken te voeren.  Online ook nog eens. Maar, het is gelukt. John Mol, HRM-adviseur van Beveland Wonen, en Kyra van de Vrie, HRM- en kwaliteitsadviseur van Zeeuwland, zaten bij de selectie en vertellen er graag over.

“Onze corporaties doen mee in verband met het feit dat we graag extra Talent binnen willen halen voor onze regio (Zeeland) en omdat we graag een kweekvijver willen zijn voor nieuwelingen op de arbeidsmarkt. We doen dit met de achterliggende gedachte om Zeeland extra aandacht te geven bij jong volwassenen. Er zijn hier genoeg mogelijkheden om een carrière op te bouwen, alleen zijn ze wellicht voor veel jongeren niet of niet goed zichtbaar. Hier proberen we verandering in te brengen. Daarnaast staan corporaties voor grote uitdagingen waar frisse ideeën van harte welkom zijn. Door het intensieve en uitgebreide opleidingsprogramma bij Talent in Huis is dit onze eerste stap als Zeeuwse corporaties om hier actief mee aan de slag te gaan.”

Hoe vond jij het om de selecties zo online te doen?
John: “Ik had al wat ervaring in het online selecteren door een grote wervingscampagne in de eerste lockdown. We hadden bij Beveland Wonen vacatures voor ons (nieuwe) Klant Contact Center. Ook toen hebben we de eerste en tweede gesprekken online gedaan. Je kunt online ook gewoon de juiste selectiekeuzes maken. Het is/was een nieuwe manier en het werkt ook. Iemand persoonlijk op kantoor spreken heeft mijn voorkeur, omdat kandidaten dan ook de werkomgeving / cultuur kunnen ‘proeven’. Dat werkt voor beide partijen het beste, echter online heeft bewezen dat het ook kan.”

Wat viel je op aan de kandidaten?
Kyra: “De kandidaten waren allemaal enorm enthousiast. Soms spatte de energie bijna door je scherm. Wat ik leuk vond, is dat er een enorme diversiteit zat in de achtergronden van de kandidaten. Waar de één een bouwkundige achtergrond had, had de ander juist een bestuurskundige of sociale studie gedaan. De drijfveer om te solliciteren was echter voor de meeste kandidaten dezelfde: een bijdrage willen leveren aan de maatschappelijke opdracht die corporaties hebben én daarnaast deelnemen aan een programma waarin je als trainee wordt begeleid in je persoonlijke ontwikkeling.”

Het komende anderhalf jaar komen drie talenten achter elkaar de organisatie versterken, dus een half jaar per trainee. Bij alle drie de Zeeuwse corporaties zijn op 11 januari de eerste trainees gestart. In juli 2021 volgen de volgende drie trainees en in januari 2022 volgen de laatste drie. Deze trainees hebben dus drie periodes achter elkaar een andere werkgever en een andere opdracht. Opdrachten liggen er op het gebied van data analyse, onderzoek, gewoon meelopen, procesverbeteringen tot beleidsontwikkeling.

Grote kans dat je nog eens een van de Trainees (in een nieuwsbrief) voorbij ziet komen!