Veel afwisseling en contact met collega’s en huurders

Je bent nooit te oud om te veranderen van baan. Reinier Zegers was 59 jaar toen hij bij Woongoed Middelburg solliciteerde als medewerker wijkbeheer. Waarom deze stap? Je leest het in dit interview.

“Ik werkte elf jaar bij TBV Wonen in Tilburg. Het laatste jaar als leefbaarheidsconsulent. Ik wilde graag naar de kust verhuizen. De keuze daarbij viel op Walcheren. Ik woon nu bijna een jaar in Vlissingen op loopafstand van de zee. Het kostte best wat lef om mijn baan bij TBV Wonen op te zeggen. Bewust heb ik er voor gekozen een half jaar werkpauze te nemen. Die heb ik hard nodig gehad om het huis op te knappen. Ik wilde me gaan oriënteren op werk als freelancer voor woningbouwcorporaties toen ik hoorde van deze vacature.”

Reinier was dus al bekend met de sector. Maar, hij heeft ook ander werk gedaan. Reinier vertelt: “De 20 jaar voor TBV Wonen was ik zelfstandig ondernemer in de horeca. Weer daarvoor heb ik gewerkt als journalist in Twente en West-Brabant.”

Wat betekent het voor jou om de functie als wijkbeheerder in te vullen?
“Het is een hele leuke afwisselende baan. Vanuit mijn rol als wijkbeheerder lever ik een bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk. Waar ik als leefbaarheidsconsulent veel bezig was met overlastzaken, kom ik nu ook in contact met de huurders die nu vaak onzichtbaar zijn. Ik doe mijn best deze mensen, waar nodig, te helpen. Vaak in samenwerking met hulpverleners of vrijwilligers.”

Hoe blijf jij up to date qua kennis en vaardigheden. Hoe werk jij aan je duurzame inzetbaarheid?
“In de loop van mijn carrière bij TBV Wonen heb ik veel leerzame cursussen en opleidingen gevolgd. Daarnaast probeer ik op de hoogte te blijven door het nieuws via kranten en internet bij te houden.”

 Wat is het leukste aan deze baan?        
“Het contact met collega’s en huurders. Ik woon pas een klein jaar in deze regio. Dat maak het extra leuk dat ik zoveel mensen leer kennen. Voor Woongoed Middelburg is de inzet van een wijkbeheerder een proef. Ik kan daardoor veel zelf invullen. Ook is de wijk overzichtelijk qua aantal. Dat geeft je de kans om preventief zaken te doen. In mijn vorige baan was ik vooral aan het reageren op klachten van en over huurders. Ik merk dat wijkbewoners behoefte hebben aan een herkenbaar aanspreekpunt. Ik krijg daarom veel leuke reacties. Het valt me op dat best veel mensen in de wijk bereid zijn om wat voor een ander te doen.”