Woningcorporaties tegen ondermijning!

Weet jij hoe criminelen te werk gaan?

Leer, signaleer en pak ondermijning aan! Een hennepkwekerij in een huurwoning, een illegale wapenopslag in een gehuurde garagebox of drugslab in een schuur. De gevolgen hiervan voor de verhuurder zijn groot. De gemeente kan bijvoorbeeld de woning tijdelijk sluiten. Wanneer er sprake is van criminele activiteiten keert de verzekering schade aan de woning lang niet altijd uit. Ondermijnende criminaliteit tast de veiligheid en leefbaarheid van wijken aan.

Om medewerkers van woningcorporaties signalen van ondermijnende criminaliteit te leren herkennen en aanpakken stelt Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland deze training ter beschikking. Het vergroten van kennis, ontwikkeling en bewustwording zijn hierin speerpunten. Tijdens de sessies worden deelnemers aan de hand van concrete casuïstiek uit de praktijk getraind.

Deze gratis training voor medewerkers van de Zeeuwse woningcorporaties wordt door Zuidwestsamen Werkt aangeboden op:

Woensdag 5 juli 2023 van 13.00 uur tot 16.30 uur. / GEANNULEERD.

Locatie: Beveland Wonen (Goes).

De training is praktijkgericht en wordt verzorgd door de Zoet Zuur Zout Bitter Academy. Training wordt in kleine groepen van maximaal 12 personen gegeven zodat iedere deelnemer de juiste persoonlijke aandacht krijgt. Trainen op deze manier is maatwerk.

Ervaring van een deelnemer Ilja Manning (Zeeuwland): Het begrip ‘ondermijning’ waar staat dat nu eigenlijk voor? Voor mij als deelnemer was dit in eerste instantie een heel erg breed en vaag begrip. De training gaf inzicht in de verschillende definities van ondermijning. Uiteindelijk werd duidelijk dat het een verzamelnaam is voor verschillende vormen van criminaliteit. Dit varieert van drugshandel tot fraude. Het onderdeel van de training dat mij het meest aansprak, was het signaleren van ondermijning. Met behulp van een afbeelding kregen de deelnemers de opdracht om de verschillende signalen van ondermijning die hierin zichtbaar waren te noteren. Hierin was het ene signaal meer voor de hand liggend dan de ander, maar door het hier met elkaar over te hebben, ontstonden er nieuwe inzichten. Wat daarnaast heel erg naar voren kwam, is dat je elkaar nodig hebt om actie te kunnen ondernemen in het geval van ondermijning. Hierin is het belangrijk dat je als netwerkpartners samen optrekt. Elke netwerkpartner neemt namelijk andere signalen waar.

Ja, ik schrijf me in voor de training Woningcorporaties tegen ondermijning!